Start » SWIG » Aktualności » Aktualności

Gromadzimy energię na mroźne dni!

Dodano: 05.01.2016 | Agnieszka Machnik

poznaj głogoczów od kuchni

Czyli robimy boczek z majerankiem :)

Wielu z nas o przyprawach innych niż sól i pieprz przypomina sobie przy okazji imprez lub świąt :) Kupujemy gotowe wędliny, narzekając, że nie możemy odnaleźć tradycyjnego smaku. Nic prostszego! Zróbmy boczek z majerankiem. Jedyne co nam potrzeba to:

surowy boczek ok. 1,5 kg
łyżka oleju
4- 5 łyżek majeranku
sól

Przygotowanie:
Umyty boczek natrzeć solą i 3 łyżkami majeranku. Tak przygotowany pozostawić w lodówce, na co najmniej 8 godzin (najlepiej na noc). Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać pozostałym majerankiem. Podlać kilkoma łyżkami wody z łyżką oleju. Piec w temperaturze 180 – 200 stopni, przez godzinę pod przykryciem. Odkryć, piec jeszcze pół godziny polewając wytworzonym sosem. Upieczony boczek schłodzić. SMACZNEGO!

Boczek być może jest i tłustym mięsem, ale zimą w chłodne dni kanapka z takim rarytasem doda nam niezbędnej energii. Majeranek słynie z swoich właściwości wpływających korzystnie na trawienie. Dzięki temu bez większych wyrzutów sumienia możemy poddać się przyjemności smakowania boczku. Mniam mniam :)

Powrót

Chcesz zamieścić komentarz?
Zaloguj się

Login:
Hasło:

 
 
 

     


Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w sposób dostosowany do Państwa indywidualnych potrzeb i preferencji, w celu emisji możliwie indywidualnie przygotowanej reklamy. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących przechowywania i uzyskiwania dostępu do cookies przy pomocy ustawień przeglądarki lub urządzenia końcowego, z których Państwo korzystacie. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.