Start » SWIG » Aktualności » Aktualności

Miód (syrop) z mniszka lekarskiego

Dodano: 21.04.2014 | Małgorzata Jończyk

poznaj głogoczów od kuchni

Poznaj Głogoczów od kuchni!

Przez najbliższe miesiące będziemy dzielić się z Państwem przepisami na przetwory, które stały się największymi skarbami w naszych spiżarniach. Zaczynamy od miodu-syropu z mniszka lekarskiego, czyli zwykłych mleczy. Poza ciekawym smakiem, jest to wspaniały sprzymierzenieć w walce z przeziębieniami.


Składniki:

- około 400 główek mniszka lekarskiego (ładne, rozwinięte, zebrane z dala od ruchliwych dróg, dla tych co nie chcą liczyc to ok. 0,5 kg)

- 1 kg cukru

- 1 litr wody

- 2-3 cytryny

Wykonanie:

Główki mniszka wysypujemy na papier i zostawiamy, aż wszystkie robaczki je opuszczą. Po ok. 1-2 godzinach zalewamy wodą i gotujemy 15-20 minut. Odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie zlewamy przez gazę płyn a płatki wyciskamy. Do takiego roztworu (w kolorze herbaty, niezbyt przyjemnie pachnący) dodajmy cukier, wyciśnięty sok z cytryn i gotujemy ok. 2-3 godziny w zależności od gęstości miodu jaki chcemy uzyskać. Pod konieć gotowania miód nabiera pięknego koloru. Wlewamy do małych słoików, warto je również zapasteryzować (10 minut).

Wersja bardziej aromatyczna - cukier zastępujmy cukrem trzcinowym, a do gotowania dodajemy gożdziki.

Smacznego!!!

A już wkrótce przepis na pyszną nalewkę, dżem z aronii i wiele, wiele innych :)

Małgorzata Jończyk, Głogoczów 22.04.2014


Powrót

Chcesz zamieścić komentarz?
Zaloguj się

Login:
Hasło:

 
 
 

     


Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w sposób dostosowany do Państwa indywidualnych potrzeb i preferencji, w celu emisji możliwie indywidualnie przygotowanej reklamy. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących przechowywania i uzyskiwania dostępu do cookies przy pomocy ustawień przeglądarki lub urządzenia końcowego, z których Państwo korzystacie. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.