Start » SWIG » Aktualności » Aktualności

Nalewka z truskawek

Dodano: 28.05.2014 | Małgorzata Jończyk

poznaj głogoczów od kuchni

Poznaj Głogoczów od kuchni!

Pomimo burzowej aury, opadów i gradobić zaskoczyła mnie ogromna ilość truskawek na placach i w sklepach. Czyżby to szczyt truskawkowego sezonu?

Takie właśnie "truskawkowe popołudnie" sprawiło, iż postanowiłam odgrzebać w swoich notatkach wypróbowany kilka lat temu ciekawy przepis na nalewkę z truskawek. Przepis jest bardzo prosty, ale na jego efekty przyjdzie nam poczekać kilka miesięcy. Gwarantuję jednak, że warto!

Składniki:

1 kg truskawek

0,5 litra płynnego miodu wielokwiatowego

1 litr czystej wódki (40%)


Wykonanie:

Czyste i obrane z szypułek truskawki wsypujemy do dużego słoja, zalewamy wódką, zakręcamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po 1,5 miesiąca zlewamy powstały sok (nalew), a owoce w słoju zalewamy miodem. Takie miodowe truskawki ustawiamy w bardzo ciepłym miejscu na 10-12 dni i codziennie mieszamy słojem, aby miód rozpuścił się. Po tym czasie zlewamy miód i łączymy go z powstałym wcześniej nalewem alkoholowym. Całość odkładamy na tydzień, potem należy płyn przefiltrować np. przelać przez podwójną gazę, rozlać do butelek i odstawić do ciemnego pomieszczenia na min. 3 miesiące. Gotowe!

Truskawki pozostałe w słoju, zamiast wyrzucać, przerabiamy np. na ciekawą masę do ciasta :) 

Życzę owocnej pracy!

 

Powrót

Chcesz zamieścić komentarz?
Zaloguj się

Login:
Hasło:

 
 
 

     


Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w sposób dostosowany do Państwa indywidualnych potrzeb i preferencji, w celu emisji możliwie indywidualnie przygotowanej reklamy. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących przechowywania i uzyskiwania dostępu do cookies przy pomocy ustawień przeglądarki lub urządzenia końcowego, z których Państwo korzystacie. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.