Start » SWIG » Aktualności » Aktualności

Ocet ze skórek

Dodano: 04.08.2016 | Celina Kurowska

Celina Kurowskapoznaj głogoczów od kuchni

Czas zimowych przetworów w pełni!

Nie będę przypisywać sobie autorstwa tego przepisu, dotarł do mnie w ramach rodzinno-przyjacielskiej wymiany wiedzy :) Przepis przetestowałam i chciałabym aby dotarł do większego grona.

 

Obierki z kilograma umytych jabłek (najlepiej takich nie pryskanych) należy przełożyć do słoika i zalać ciepłą, przegotowana i osłodzoną cukrem lub miodem wodą. Nakryć szczelnie gazą, aby "muszki owocówki" nie wypiły nam płynu i odstawić na 2-3 tygodnie w pokojowej temperaturze. Od czasu do czasu można zamieszać słoikiem. Po 2-3 tygodniach płyn zlać przez durszlak, potem jeszcze przecedzić przez gazę. Przechowywać w lodówce. Gotowe! 


Ach, proszę nie oczekiwać, że będzie to ocet super klarowny jak ten z półki sklepowej. Na pewno wytworzy sie lekki osad i nie jest to w żadnym wypadku błąd.

 

Powrót

Chcesz zamieścić komentarz?
Zaloguj się

Login:
Hasło:

 
 
 

     


Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w sposób dostosowany do Państwa indywidualnych potrzeb i preferencji, w celu emisji możliwie indywidualnie przygotowanej reklamy. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących przechowywania i uzyskiwania dostępu do cookies przy pomocy ustawień przeglądarki lub urządzenia końcowego, z których Państwo korzystacie. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.