Start » SWIG » Aktualności » Aktualności

Sok z kwiatów czarnego bzu

Dodano: 26.05.2018 | Lidia Szafraniec

poznaj głogoczów od kuchni

To już ostatni dzwonek, aby zamknąć w słoiku wiosenne kwiaty. 

Sok z kwiatów czarnego bzu to obowiązkowa pozycja na półce w mojej spiżarni. Oto mój przepis:

- 40 baldachów kwiatów czarnego bzu 

- 2 litry wody

- ok. 1,5 kg cukru

- sok z 2 cytryn

Baldachy obcinamy, zostawiając jak najmniej zielonego - bardzo wygodnie zrobić to nożyczkami. Zalewamy 2 litrami przegotowanej, gorącej wody i zostawiamy na noc. Na drugi dzień odcedzić przez gazę, dodać cukier i sok z cytryn. Doprowadzić do wrzenia - z czego nie gotujemy, ale ma dosłownie raz "pyrknąć". Zlewamy szybko sok do słoikow, nie trzeba pasteryzować. 

Smacznego :)

ps. Sok z mojej spiżarki będzie można posmakować w trakcie pikniku szkolnego w dn. 10 czerwca. 

Powrót

Chcesz zamieścić komentarz?
Zaloguj się

Login:
Hasło:

 
 
 

     


Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w sposób dostosowany do Państwa indywidualnych potrzeb i preferencji, w celu emisji możliwie indywidualnie przygotowanej reklamy. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących przechowywania i uzyskiwania dostępu do cookies przy pomocy ustawień przeglądarki lub urządzenia końcowego, z których Państwo korzystacie. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.